Ik zorg voor jou en jij zorgt voor mij

29 april 2016
Ik zorg voor jou en jij zorgt voor mij

ZP Dalfsen heeft, als initiatiefnemer van het Broodfonds, Jos van Bussel uitgenodigd. Leontien Hommels verwelkomde hem namens de aanwezigen.

Dalfsen – “Ik kijk goed uit en dus zal mij wel niets gebeuren, denken veel zzp’ers. De meeste ongelukken gebeuren echter thuis of in het verkeer en als donderslag aan heldere hemel… Je hebt lang niet altijd invloed op arbeidsongeschiktheid maar de gevolgen kunnen groot zijn. Dan is het verwonderlijk dat 2/3 van alle zelfstandigen niets geregeld heeft.” Dhr. Jos van Bussel van de BroodfondsMakers in Utrecht, sprak afgelopen maandag 26 ondernemers toe in het Gruthuuske. Een voldoende aantal belangstellenden om een broodfonds in Dalfsen op te richten.

In broodfondsen regelen ondernemers zelf hun eigen vangnet. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Deze schenkingen duren maximaal twee jaar. “Een arbeidsongeschiktheidsregeling heeft nadelen: een hoge premie, medische voorwaarden, uitsluitingen en de kleine lettertjes”, zegt BroodfondsMaker van Bussel, “Zelf sparen is vaak geen optie. Want je hebt een best bedrag nodig om maandelijks rond te komen. En ondernemers steken liever het geld in het bedrijf. Dan is er nog de UWV-optie voor mensen die net begonnen zijn als ondernemer, maar je moet je dan wel binnen de eerste 13 weken aanmelden. Dus is het Broodfonds toch het beste alternatief! Maar als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, moet je die niet ‘weggooien’.

Het is het overwegen waard om deze om te bouwen”, laat van Bussel weten, “Dus ook voor mensen die nu nog een AOV hebben, kan het interessant zijn om direct in te stappen in het Broodfonds. Je kunt met het laagste tarief instappen, en op het moment dat jij je AOV wijzigt kan je een hoger tarief nemen.” Hij legt de aanwezigen uit hoe het Broodfonds werkt en dat er keuze is uit acht niveaus van schenking en inleg. Het broodfonds bepaalt zijn eigen regels, daarom wordt op maandag 2 mei een vervolgbijeenkomst gehouden (vanaf 19.00 uur: inloop, 19.30 uur: start bijeenkomst, in het Gruthuuske) want die avond worden een aantal keuzes gemaakt en een bestuur gekozen. Op 10 mei moet de definitieve lijst met deelnemers worden aangeleverd bij het landelijke Broodfonds. “Het Broodfonds is niet anoniem maar persoonlijk en daarom meer dan een financieel praatje”, zegt van Bussel, “Het is gebaseerd op vertrouwen en solidariteit.”
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via e-mail: [email protected]. Meer informatie: www.broodfonds.nl.